p< HOME

15. Johannes Passion

Vanwege de overweldigende populariteit van de Matthäus-Passion zou je haast vergeten dat Bach ook nog een Johannes-Passion heeft nagelaten. Minder bekend maar even geniaal en jammer genoeg toch wat in de schaduw van zijn jongere broertje terechtgekomen.

Alle reden dus om die Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach wat nader te bekijken en te beluisteren! Het is meer van hetzelfde en toch ook weer totaal anders dan de Matthäus-Passion. Dat heeft er mee te maken dat de evangelisten elk hun eigen verhaal schrijven maar ook met het feit dat Bach behoorlijk theologisch geschoold was en de verschillende visies van de beide evangelisten ook in zijn muziek laat doorklinken.

De muziek van Bach is heel goed te typeren als een preek over een tekst, een muzikale uitwerking en verwerking van wat hij in de Bijbel leest, in zijn hoofd en hart heeft opgeslagen en met zich mee heeft gedragen.

De Johannes-Passion is wat korter dan de Matthäus-Passion, bevat wat minder aria’s maar is van de eerste tot en met de laatste noot van hetzelfde sublieme niveau, zowel in de vocale als in de instrumentale gedeelten. We dompelen ons onder in deze schoonheid door middel van cd’s en dvd’s en ik zal daarbij zo nu en dan wat toelichting geven en met name de aandacht vragen voor de verkondiging die Bach door de noten heen geweven heeft.


We beluisteren dat alles natuurlijk in de Veertigdagentijd
.

 

Inleider:

Hans Mak, em. predikant PGH

Contact:

Corrie van der Wal, tel. 06-51193120

Plaats:

Plantagekerk

Datum:

woensdag 25 maart 2020 (ochtend én avond)

Tijd:

9.30 -11.30 en 19.30 - 21.30 uur