p< HOME

10. Henri Matisse

Henri Matisse, levensvreugde in vorm en kleur. Is er een kunstenaar die zo veelzijdig de vreugde van het leven heeft verbeeld in schildering en knipsels, in beeldhouwwerk en zelfs het bouwen en inrichten van een kapel? Zijn werk is toegankelijk, oogt speels eenvoudig en raakt tegelijk aan diepere lagen van het leven. Hij wil niemand vermoeien met zware thema's, maar expressief uitdrukken wat hij ziet en ervaart. Hij droomt van evenwichtige kunst, die zuiver is en sereen, en die kalmerend werkt op het zware gemoed.

Ben Piepers heeft in zijn voordracht aandacht voor de ontwikkeling in de kunst van Matisse. De thema's zijn: dans en muziek, vorm en kleur, het vrouwelijk lichaam, venster op een speelse en geestrijke wereld.
 

Er zal veel aandacht zijn voor de Rozenkranskapel in Vence met muurschildering, glas-in-loodramen, het altaar en liturgische kleding, een totaalconcept. Het verhaal achter de bouw van deze kapel is bijzonder, en het is indrukwekkend te ontdekken hoe Matisse als ongelovige, de ruimte bezielt met kleur, warmte en zeggingskracht. Het tekent zijn kunstenaarschap, en laat zien dat echte kunst religieuze diepte heeft.

Inleider:

Ben Piepers

Contact:

Corrie van der Wal 06 51193120

Plaats:

Plantagekerk

Datum:

UITGESTELD ivm corona

Tijd:

20.00 uur