p< HOME
12. Buurman Abdi
Enige tijd geleden werd op de televisie de korte film “Buurman Abdi” uitgezonden. Deze film is gemaakt door Douwe Dijkstra. De film heeft veel internationale prijzen gewonnen. De film vertelt het verhaal van de voormalige vluchteling Abdi die in Nederland werkt aan zijn integratie. Een moeizaam proces waarbij hij met vallen en opstaan zijn plek in onze samenleving zoekt. De film maakt gebruik van bijzondere technieken. Zo wordt het verleden van Abdi in zijn moederland, dat in oorlog verkeerde, zichtbaar gemaakt.
Abdi vraagt zijn buurman, filmmaker Douwe Dijkstra, om een film te maken over zijn leven als vluchteling. Deze openhartige documentaire laat zien hoe ze met onverwachte technieken vanuit dat grimmige verleden nieuwe stappen in het heden zetten.
Abdi is afkomstig uit Somalië, hij is nu meubelontwerper en sociaal werker. Hij is vluchteling met een verleden dat getekend is door oorlog en criminaliteit. Hoe kun je een gewelddadig leven leren begrijpen? Samen met Douwe wil Abdi zijn verhaal vertellen, om grip te krijgen op zijn leven toen en nu. In een special effects-studio maken ze speelse reconstructies van Abdi’s pijnlijke geschiedenis. Het maakproces is een belangrijk onderdeel van de film.

Op deze avond laten we deze korte film zien. Na afloop is er is gelegenheid om door te praten en vragen te stellen aan filmmaker Douwe Dijkstra.

Inleider:

Douwe Dijkstra

Contact:

Tjitte Dijkstra

Plaats:

Regenboog

Datum:

woensdag 10 april 2024

Tijd:

19.30 uur