p< HOME  

EXTRA (organiseer je eigen 'zomercursus')
Inspiratiefestival / Bijbelblog PThU / ISRAňL / VOLZIN / WereldKerk / Nieuw Wij / Hebreeuws / Zevende Hemel

Er komt geen eind aan het aantal boeken dat geschreven wordt...
(Prediker 12 : 12)
Zo zal er ook nooit een eind komen aan het bedenken van nieuwe websites.
Wij geven een paar hints. Het zijn activiteiten waar de werkgroep Leerhuis Harderwijk sympathie voor heeft.

Inspiratiefestival Terschelling Driedaags festival in oktober 2023

Bijbelblog PThU
De protestantse theologische universiteit heeft een bijbelblog, waarop iedere twee weken een nieuwe aflevering verschijnt. Op de site wordt het uitgelegd: "bijbelwetenschappers van de PThU willen een breed publiek bekend maken met de nieuwste ontwikkelingen in het bijbelonderzoek." Zeer aanbevolen! Kijk op: Pthu Bijbelblog

ISRAňL
Over IsraŽl, het Joodse volk en de verhouding tussen christenen en joden is veel te lezen op internet. In veel "informatie" wordt vooral een bepaalde positie verdedigd. Weer andere sites doen alsof "de waarheid in het midden ligt." Wie een beetje zoekt, vindt echter ook sites waar correcte feiten worden gecombineerd met de zoektocht naar rechtvaardigheid. Wij tippen er hier drie:
1. Joods-christelijke-dialoog. (Hoofdzakelijk vanuit een protestantse achtergrond.) Op deze site lees en zie je interviews met vooraanstaande deskundigen en nog veel meer: https://www.joods-christelijke-dialoog.nl/
2. Times of Israel (Engelstalig) Een kwaliteitskrant uit IsraŽl, waarin dagelijks berichten te lezen zijn, die je in onze media meestal niet vindt: https://www.timesofisrael.com/
3. Zoals protestantse kerken hun IsraŽlzondag organiseren in oktober, organiseert de Katholieke Raad voor het Jodendom elk jaar in januari de Dag Van Het Jodendom: https://dagvanhetjodendom.nl/

VOLZIN
Wie kent het tijdschrift VOLZIN niet? De inhoud past goed bij wat leerhuizen doen: Religie&Zingeving / Opinie&Debat, enz. Je kunt VOLZIN op papier lezen, maar de website is ook zeker de moeite waard: https://volzin.nu/

WERELDKERK
De tijd dat gelovige gemeenschappen zich met ťťn bepaald land verbonden voelden, ligt achter ons.Tegenwoordig zien de meeste gelovigen wel dat de hele aarde ons perspectief is.
1. De PKN geeft zicht op de wereld via KerkInActie: https://kerkinactie.protestantsekerk.nl/nieuws/
2. De RKK (een wereldkerk) heeft diverse websites, zoals Missio: https://www.missio.nl/
3. In Frankrijk verschijnt al meer dan een eeuw een katholiek dagblad: La Croix. Nederlandse media (Trouw, ND, Volzin) nemen regelmatig artikelen of nieuws over uit La Croix. De geschiedenis van de krant is pikant. Bijvoorbeeld: tijdens de Dreyfus-affaire in 1898 waren zij "fout." Hun huidige positie is ruim en oecumenisch.
De Engelstalige versie is beschikbaar op internet: https://international.la-croix.com/

NieuwWij
- Jij hebt geen tijd om naar een Leerhuisactiviteit te komen? Dan is het internet een goede tweede om de grenzen te verkennen tussen samenleving en cultuur, religie en spiritualiteit.
- Ga toch weg! Het internet is een oneindige hooiberg; daar vind je toch nooit wat?
- Dat wordt anders als ik je de gouden tip geef: www.nieuwwij.nl Dat is een schatkamer die je niet kwijt wilt, als je er 1x geweest bent. De naam van de site spreekt boekdelen: er is een zoektocht nodig om opnieuw te ontdekken wie WIJ zijn. Het antwoord is: wij, dat zijn wij allemaal; niemand uitgezonderd. Zeer aanbevolen.

Hebreeuws
Voor wie het Bijbels Hebreeuws beheerst, komt er op dinsdagmiddag een leesgroep samen. Met elkaar lezen zij gedeeltes uit Tenach. In het seizoen 2021-'22 is het boek Richteren aan de beurt.
Belangstelling ?
Neem dan contact op met Margreet en Gerard Minnaard, 
gemaminnaard@gmail.com

De Opwelling
Anne en Lia Zijlstra uit Harderwijk hebben in Roggenstede (Ost Friesland) een huis dat heel geschikt is om een weekend meditatief schilderen te beoefenen.
Ga naar de site www.deopwelling.nl en bekijk het programma voor de komende maanden.
Veel Harderwijkers zijn er al geweest en hun ervaringen schreven zij in het gastenboek.

Zevende Hemel

Zevende hemel is een netwerk van creatieve mensen die geloof in beweging zetten, door middel van verhalen, bibliodrama, bibliodans, spelvormen en retraites. Allerlei grote namen werken mee. Je kunt hen ook volgen door hun nieuwsbrief aan te vragen.
www.7evendehemel.nl/