HOME LEERHUIS HARDERWIJK MEEDOEN / OPGAVE ONAFHANKELIJK SINDS 1978
ONAFHANKELIJK

Het Leerhuis Harderwijk is onafhankelijk. Niemand hoeft te denken dat het Leerhuis eigenlijk een bijkantoortje is van deze kerk of die kerk. Het is wel zo, dat onze deelnemers in meerderheid uit de protestantse gemeente en de rooms katholieke parochie komen.
Onafhankelijkheid heeft als voordeel, dat wij voor de hele samenleving van Harderwijk werken.
Het zou ook mooi zijn een activiteit in ons programma te hebben, die voor christenen én moslims belangrijk is. Heb u een suggestie daarvoor? Laat maar weten: info@leerhuisharderwijk.nl
Er is ook soms een avond over muziek, kunst of literatuur, waar mensen die geen lid van een kerk zijn, graag komen.
Iedereen is van harte welkom.

MEMORANDUM

Het Leerhuis Harderwijk wil, vanuit een algemeen christelijke achtergrond, voor de gehele samenleving van Harderwijk een platform zijn, waarop relevante vragen van levensbeschouwelijke aard aan bod kunnen komen in een context van studie, gesprek en excursie.

* De naam Leerhuis beschouwen wij niet als een geregistreerd begrip. Voor ons combineert de naam Leerhuis educatieve aspecten met de kleinschaligheid van een huis. Deelnemers mogen altijd een open sfeer verwachten, waarin ontwikkeling in inzicht en opinie gecombineerd wordt met terugkoppeling naar onze eigen context.
* Vanuit een algemeen christelijke achtergrond geeft onze oorsprong aan en verwijst ook naar de oecumene, waarbij onderscheid tussen protestanten en katholieken geen rol speelt.
Een humanist of een moslim kan altijd deelnemer zijn aan een leerhuisavond en zij kunnen door de Leerhuiswerkgroep uitgenodigd worden mee te denken bij het ontwerpen van een nieuw jaarprogramma.
* De gehele samenleving van Harderwijk kan gebaat zijn bij de avonden die worden georganiseerd.

* Met het begrip platform bedoelen wij een uitnodigend domein waarop geen hiërarchie bestaat op grond van leeftijd, voorkennis of levensbeschouwing. Respect voor alle deelnemers staat voorop en wie zich voor een bepaalde avond opgeeft, stemt ermee in dat het onderwerp bespreekbaar is. Een controversieel onderwerp kan ook door de Leerhuiswerkgroep (ook op verzoek van buitenstaanders) op het programma worden gezet.
* Het programma stelt relevante vragen aan de orde. Ook als het om historische onderwerpen gaat, dient een verbinding met onze tijd een voorwaarde te zijn.
* Naar zijn aard stelt het Leerhuis levensbeschouwelijke onderwerpen aan de orde. Dat is een begrip met een breed spectrum, waarin religieuze, culturele, politieke, esthetische en moraal filosofische aspecten een rol kunnen spelen. De accenten kunnen steeds anders liggen, maar het is niet goed als bij een onderwerp slechts één aspect zou meespelen.

* De context van studie, gesprek en excursie duidt erop dat er op het platform meerdere vormen zijn die naar het doel leiden. Een jaarprogramma zal nooit alleen uit lezingen bestaan.

Martin Luther en onafhankelijkheid

In onze tijd is er veel belangstelling voor Martin Luther, die ruim 500 jaar geleden een beweging in gang zette die wij nu de Reformatie noemen. Hij heeft diep nagedacht over vrijheid, plicht en onafhankelijkheid.
In 1520 schreef hij een boekje over vrijheid: "Von der Freiheit eines Christenmenschen" en daarin laat hij zien dat vrijheid voor een gelovige altijd een paradox is.
De eerste zinnen van zijn boekje luiden:

Ein Christenmensch ist ein freier Herr über alle Dinge und niemandem untertan.
Ein Christenmensch ist ein dienstbarer Knecht aller Dinge und jedermann untertan
.
Vertaling:
Een christen is alle dingen de baas en aan niemand onderdanig.
Een christen is een dienstbare knecht van alle dingen en aan iedereen onderdanig.

Die prachtige spanning geldt ook voor het werk van het Leerhuis. Wij kijken niemand naar de ogen, maar willen iedereen van dienst zijn die op zoek is naar goedheid, waarheid en schoonheid.