p< HOME

6.  Liturgie van het alledaagse
Liturgie is niet enkel de manier waarop we een kerkdienst vormgeven. Liturgie voltrekt zich ook in de gewone dingen van het dagelijks leven. Menig gelovige denkt dat Gods aanwezigheid altijd opvalt of op een bijzondere manier zich voltrekt. Daarbij kun je denken aan een heftige emotionele ervaring, of aan bijzondere daden van dienstbaarheid van iemand als Moeder Theresa, of een groot theologisch inzicht. Die dingen gebeuren, maar voor de meeste christenen zullen de ontmoetingen met God liggen in kleine dingen. Die ‘kleine dingen’ kun je meemaken wanneer je ’s ochtends de Bijbel leest, wat misschien helemaal niet zo opwindend voelt wanneer je dat elke dag doet.
Een goed gesprek met een vriend of vriendin kan je ineens het besef geven van ‘een schaduw aan je rechterhand’.
Wanneer we dat soort normale dingen als geschenk gaan zien, dan krijgt het leven van elke dag de glans die het daadwerkelijk heeft, namelijk de glans van God. Dat gebeurt ook en zelfs als we geen diepe emoties voelen bij die dagelijkse dingen. Liturgie voltrekt zich juist daar, in dat gewone leven.

Op deze avond laten we ons inspireren door Rein Bos. Ds. Rein Bos is voormalig predikant van o.a. de Gereformeerde kerk in Putten en woont tegenwoordig in Harderwijk.

Inleider:

Rein Bos

Contact:

Roel Raadsen

Plaats:

Plantagekerk

Datum:

Dinsdag 29 november 2022

Tijd:

20.00 uur